Shopify Nedir? Nasıl Kullanılır?

Shopify Nedir? Nasıl Kullanılır?

Shopify, yazılım ve programlama bilgisi olmadan sanal ortamda ürünlerinizi satmanıza olanak sağlayan bir e-ticaret yazılımıdır diyebiliriz. Shopify vasıtasıyla minimum seviyede bir enerji ile, tek ana kontrol merkezinden yönetilen belirli abonelik ücreti karşılığında e-ticaret mağazanızı kurarak ürünlerinizi hemen satmaya başlayabiliyorsunuz.
Shopify hakkında merak edilenleri aşağıdaki başlıklar ile size anlatmaya çalışacağım.

Shopify’ın Hikayesi

Shopify Kurucuları

Kanada merkezli olan bu şirket oldukça ilginç bir kuruluş öyküsüne sahip. 2004 yılında 3 kayakçı arkadaş olan Tobias Lütke, Daniel Weinand ve Scott Lake Snowboard ekipmanlarını internet üzerinden satmanın kolay bir yolunu ararlar ve karşılarına çıkan hiçbir sistemden tatmin olmazlar. Hiçbir sistemden tatmin olmayan bu üçlü kendi online mağazaları Snowdevil’i kurmaya karar verirler. Bir zaman sonra ise kendileri gibi e-ticaret yazılımına ihtiyaç duyan birçok kişinin olduğunun farkına varınca Shopify adında, e-ticaret sektörünün önde gelen yazılımlarından biri haline gelen şirketin temellerini atmış olurlar.

Shopify’ın Avantajları

  • Online perakendecilere online mağaza işletme sürecini basitleştirmek için ödemeler, pazarlama, tasarım, nakliye gibi birçok hizmeti bir arada sunar.

  • Bulut tabanlı bir servis olması sebebiyle tüm internet tarayıcılarından ve cihazlardan ulaşılabilir.

  • Mağaza sahiplerinin minimum efor harcayarak ve hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kendi mağazalarını oluşturma imkanı sağlar. Kullanıcıların hosting ve sunucuya dair herhangi bir eğitim ve bilgiye gerek olmadan ürünlerini satma kolaylığı sağlar.

  • Kullanıcıların sevmediği birçok özellik ve diğer yazılımlarda bulunan hatalar yoktur.

  • Karşılığında belli bir bedel ödenmesi gerekse de Shopify kodlama, arayüzler, temalar gibi size ek hizmetler sunar.

  • Shopify ‘ın 70’ten fazla ödeme seçeneği vardır. Ödeme seçeneğinin fazlalığı daha çok müşteri çekmenize fayda sağladığında diğer yazılımlar arasından kolaylıkla sıyrılır. Fakat Türkiye’de maalesef Garanti sanal pos kullanımına izin veriliyor. Taksitli kredi kartı satışlarında ise PayU, Garanti Sanal POS ve Iyzico aracılığı ile tüm bankalardan sorunsuz bir şekilde yapılabiliyor.

  • Dijital dünyada yer alan çoğu pazarlama araçlarını da bünyesinde barındırarak mağaza sahiplerinin sattıkları ürünleri diledikleri gibi özelleştirmesine olanak sağlıyor.

  • Shopify şablonları, markanızın görünümünü tamamlamak için resimler, logolar, metinler ve videolar ile özelleştirilebilir. Mağaza sahiplerinin ürünlerini istedikleri gibi kişiselleştirmelerine yardımcı olurlar.

 

Shopify’ın Dezavantajları Nelerdir?

  • Küçük işletmelerin online mağaza oluşturması için ihtiyaç duyacakları tüm özellikleri bünyesinde barındırır fakat satıcıların kendine özel ürünlerin ihtiyaçlarını karşılayacak özelliği bulunmamaktadır.

  • Shopify uygulaması temel bir özelliğinin yanında sunduğu eklentiler ve ek hizmetlerin abonelik ücretinden daha maliyetli olabilir.

  • Müşteri hizmetlerinin satıcılara destek vermede yetersiz kalması da bir diğer dezavantajlarından biri. Satıcı sayısının gittikçe arttığını düşünecek olursak verilen hizmeti daha da kısıtlayacak, herhangi bir problemle karşılaşmanız durumunda çözümünde gecikme yaşanacaktır.

 

Shopify İpuçları ve Püf Noktaları

1. Web Sitesi Tasarlarken Mobil Cihazlara Odaklanın

 Shopify harika bir web sitesi tasarım aracına sahiptir. Tek yapmanız gereken öğeleri sürükleyip bırakmak ve bir URL yapısı oluşturmak. Birçok kullanıcının unuttuğu şey, masaüstü sürümü ile birlikte web sitesinin harika bir mobil sürümünü oluşturmaktır. Peki mobil sürüm oluşturmak neden önemli? Adobe’nin hazırladığı içerik durumu raporuna göre, her  10 kişiden 8’i cihazlarında açılan web sitesi düzgün görünmüyorsa web sitenize göz atmaya devam etmeyediğini gösteriyor. Bu, tek ve ufak bir hata nedeniyle web sitesi trafiğinizin %80 azalması demek. Normalde, Shopify web sitenizin mobil cihazlarda iyi görünmesini sağlamak için kendiliğinden bir şeyler yapacaktır. Ancak siz yinede en çok kullanılan cihazlarda iyi performans gösterdiğinden emin olmak için web sitesini tekrar kontrol edin. Uygulamak istediğiniz mobil tasarımın en iyi uygulamaları şunlardır:

  • - Başlığı sabit yapın
  • - CTA düğmelerini büyütün
  • - Görüntüleri ilgi odağı yapın
  • - Mümkün olduğunca az metin göstermeye çalışın
  • - Pop-up sayısını en aza indirin
  • - Farklı ekran oranları için optimize edin

 

2. Eklentileri Dikkate Alın

Shopify Hubspot

Shopify ile ilgili en iyi şey, sahip olduğu eklenti sayısıdır. İlk olarak kendinize bir HubSpot Shopify eklentisi edinin. Bu eklentiyi edinmek pazarlamayı otomatikleştirmenizi sağlar. Örneğin, bir kişinin bir alışveriş sepetini terk etmesinden tam 10 dakika sonra eklentinin özelleştirilebilir bir e-posta göndermesini sağlayabilirsiniz. Bu, müşterileri kolay bir şekilde geri kazanmanıza yardımcı olur. İhtiyacınız olan başka bir eklenti sosyal giriştir. Tek Tıkla Sosyal giriş veya Oxi Sosyal Giriş kullanın, bunlar Shopify Store’un en iyileridir. Sosyal giriş, ayda birkaç dolara mal olan basit bir özelliktir, ancak işiniz için çok şey ifade eder. Bir satın alma işlemi yapmadan önce sorunsuz kimlik doğrulamasına izin verir. İnsanların bir satın alma işlemi sırasında birden fazla alanı doldurmaları gerekiyorsa muhtemelen bu sepeti terk edeceklerdir. Bu eklentiler kullanıcıların bir düğmeyi tıklayarak ilerlemelerini sağlar. Koleksiyonunuzda bulunması gereken son eklenti Shopify için Ürün İncelemeleridir. Kullanıcıların web sitesinde yorum yapmasına izin verir, oldukça basittir ve mağazalarınız için oldukça önemli bir yere sahiptir.

 

3. Fotoğrafçılığı Doğru Kullanın

Shopify Fotoğrafçılık

Shopify sizin için çok şey yapacak olsa da, maalesef her şeyi yapma imkanına sahip değildir. Satışlarınız için en önemli özelliklerden birini yapamaz. Bu en önemli özellik ise fotoğraf. Web siteniz mükemmel bir şekilde görünebilir, ancak ürünlerin fotoğrafları zayıfsa, hiç bir yere ulaşmazsınız. Elbise, ayakkabı, aksesuar, mücevher vb. işler tamamen fotoğrafa bağımlıdır. Ürününüzün kaliteli, yaratıcı fotoğraflarını çekmek için iyi bir fotoğrafçıya yatırım yapın. Kaliteli fotoğraflar ile web sitenizi oluşturduğunuz an web siteniz önemli ölçüde kişi artışı sağlayacaktır.

4. SEO Temellerini Öğrenin

Shopify Seo

Bağlantı kurma, içerik pazarlaması ve benzerlerine ulaşmak uzun zaman alabilir, ancak temel bilgileri öğrenmek için birkaç saat harcamaya değer. Shopify size tüm enstrümanları sunar, yapmanız gereken tek şey bunları doğru bir şekilde kullanmaktır. Bu da zor değil, yapmanız gereken şeyler:

  • - Site haritası oluşturun
  • - Web sitesi hızı için görüntüleri optimize edin
  • - İlgili sayfalara alakalı anahtar kelimeler ekleyin
  • - Her sayfaya benzersiz başlık ve meta etiketler ekleyin

 

Elbette, bu adımlar bağlantılar oluşturmaya ve tanıtmaya başlamadığınız sürece web sitenizin görünürlüğüne yardımcı olmaz. Ancak, doğru SEO yapmaya erken başlamalısınız. Aksi takdirde, tanıtımını yapmadan önce Google’a uygun hale getirmek için saatlerce çalışma gerektiren bir web sitesi elde edebilirsiniz.

 

5. Ücretsiz Alan Adı Kullanmayın

Shopify Ücretsiz Domain

Shopify sizin için size özel bir alan adı verecektir fakat Shopify tarafında verilen bu ücretsiz alan adı işletmenizin büyümesi için çok fazla bir etken yaratmaz. Kendi alan adınızı almadan önce işletmenizin büyümesini beklemeyin, bu alan adı işlemini erkenden yapmanız gerekmektedir. Alan adınız için vereceğiniz düşük bir ücret sizin çok daha büyük bir değer kazanmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda yapacağınız SEO yalnızca sizin için çalışır.

6. Facebook Messenger Kullanmak

Facebook Messenger Kullanmak

Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların %79’u e-posta yerine canlı sohbet etmeyi tercih ediyor çünkü canlı sohbet üzerinden daha hızlı bir geri dönüş alabiliyor. %54’ü ise sosyal medya üzerinden konuşmayı tercih ediyor. Shopify canlı sohbet ve sosyal medyayı Facebook Messenger entegrasyonu ile birleştirmenizi sağlıyor. Facebook Messenger üzerinden bir chatbot kurulur ve en çok sorulan soruların cevabını yazdığınızda, chatbot bu sorulara doğrudan cevap verecektir, cevaplayamadığı soruları ise ekibinize yönlendirecektir. Böylelikle hem müşterileriniz anında cevap alırlar hem de siz daha fazla boş vakit sağlarsınız. Bu yöntem iki taraf için de idealdir ve ücretsizdir.